HSV De Kruisweel is gevestigd te Kruisland_

Het doel van de vereniging is het bevordering van de hengelsport in de ruimste zin des woords.
De vereniging is opgericht op 15 februari 1968 en heeft volledige rechtsbevoegdheid.
De activiteiten bestaan uit het organiseren van hengelwedstrijden voor senioren en jeugdleden en daarnaast het houden van verenigingsactiviteiten zoals bingo's, prijsuitreikingen e.d.
De vereniging telt ongeveer  580 leden, waarvan ca. 40 jeugdleden.
Voor de jeugdleden worden door de jeugdcommissie aparte activiteiten gehouden, zoals viscursussen, onderlinge wedstrijden e.d.
De vereniging huist statutair in Kruisland en de activiteiten vinden in en rondom dit dorp plaats.
Rondom het dorp Kruisland zijn er voldoende vismogelijkheden, zoals De Kruisbeek, Rode Weel, Roosendaalse en Steenbergse Vliet en tal van andere watergangen. Ook heeft de vereniging een eigen visparcours aan het Bovensas wat alleen voor leden toegankelijk is.
Daarnaast is er een ligplaats voor bootjes aan de Kruisbeek deze is alléén toegankelijk voor leden.
Vanaf 1 januari 2012 huurt de vereniging ook het looprecht aan het Hanengevecht in de Brugweg te Kruisland.
Dit is opgenomen in de Lijst van Viswateren van Sportvisserij Nederland.

Tot slot is door de vereniging aan het Hanengevecht een vissteiger voor onze minder valide sportvissers geplaatst, en is ook  de beschoeiing van het gehele parcours opgeknapt.
.
Samen met Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland zijn in 2015 en 2016 visstoepen gerealiseerd aan de Tuimelaarskreek, in de Boonhil en Hanegevecht.
Op het schiereiland aan de Blauwe Sluis zijn mooie eigentijdse vissteigers aangelegd, en ook die zijn opgenomen in de lijst van viswateren.